Dogodki‎ > ‎

Strokovni dogodki

NAPOVED, XV. mednarodne konference Logistika v kmetijstvu

objavljeno: 30. nov. 2020 22:17 avtor: Simon Janša   [ posodobljeno 30. nov. 2020 22:17 ]

Spoštovani, 

napovedujemo naslednjo 15.mednarodno konferenco Logistika v kmetijstvu, katere osrednja tema bo: »Vpliv koronavirusa na logistiko v kmetijstvu”.

Konferenca se bo odvijala 11. novembra 2021, na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma, Sevno 13, 8000 Novo mesto.

Organizatorji: Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru, Občina Sevnica in Zadružna zveza Slovenije.

Rok za oddajo prispevkov je 15. oktober 2021.14. mednarodna konferenca Logistika v kmetijstvu - 12.11.2020

objavljeno: 30. sep. 2020 06:05 avtor: Simon Janša

Vabimo vas, da se udeležite 14. mednarodne konference Logistika v kmetijstvu, ki jo organiziramo:

- Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru,

- Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto,

- Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma,

- Občina Sevnica in

- Zadružna zveza Slovenije.

Osrednja tema letošnje konference bo “Podnebne spremembe v logistiki v kmetijstvu”.

Konferenca bo potekala v četrtek, 12. novembra 2020, na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma, Sevno 13, 8000 Novo mesto, s pričetkom ob 10. uri.

 

Rok za oddajo prispevkov je 20. oktober 2020.

Navodila za avtorje najdete TUKAJ.

Prispevek oddate preko spletnega obrazca: https://forms.gle/jALh9ehmktpgc8CP6

Vljudno vabljeni k udeležbi in sodelovanju na konferenci, udeležba je brezplačna!Usposabljanje o biodiverziteti z vidnimi strokovnjaki tega področja

objavljeno: 17. jan. 2020 00:24 avtor: Info VŠGRM

Spoštovani!


okviru projekta LIFE NATURAVIVA (LIFE16 GIE/SI/000711), katerega partner je Grm Novo mesto - center biotehnike in turizmabomo naslednji torek, 21. januarja 2020 med 8:45 in 15. uro izvedli usposabljanje o biodiverziteti z vidnimi strokovnjaki tega področja.

Usposabljanje bo potekalo na sedežu Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, Sevno 13, 8000 Novo mesto, v predavalnici P3.

Namen tega usposabljanja je seznaniti strokovnjake, ki delamo/te/jo na področju kmetijstva, razvoja podeželja in drugih področjih, ki se nanašajo na delo z naravnim okoljem s cilji in različnimi aktivnostmi na področju ohranjanja biotske raznovrstnosti in nas vse skupaj še intenzivneje spodbuditi, da to tematiko še bolj vključujemo v svoje delo.


Prijave zbiramo najkasneje do ponedeljka, 20. 1. 2020 dopoldan na e-naslov sodelavke na projektu LIFE NATURAVIVA dr. Mateje Colarič Bajc mateja.colaric@guest.arnes.si. V kolikor imate kakšne posebnosti glede prehrane, pa prosim sporočite to ob sami prijavi.

Veseli bomo vaše udeležbe. Prosimo pa vas tudi, da vabilo posredujete naprej po vaših kontaktih, za katere menite, da bi bila zadeva zanimiva.


Lepo povabljeni v imenu partnerja projekta LIFE NATURAVIVA, Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma!

Helena JURŠE ROGELJ, ravnateljica VSŠ in članica usmerjevalnega odbora projekta LIFE NATURAVIVA 

 

in

 

dr. Mateja COLARIČ BAJC, predavateljica VSŠ in sodelavka na projektu LIFE NATURAVIVA.


Program dogodka si lahko pogledate v prilogi.


 

 

 


13. MEDNARODNA KONFERENCA LOGISTIKA V KMETIJSTVU 2019 - 6.11.2019

objavljeno: 2. nov. 2019 12:35 avtor: Simon Janša   [ posodobljeno 2. nov. 2019 12:38 ]

   

NA GRMU NOVO MESTO – CENTRU BIOTEHNIKE IN TURIZMA GOSTIMO

RUSKO DELEGACIJO IN PARTNERJE IZ MEDNARODNEGA PROSTORA

 

 

POTENCIALI MEDINSTITUCIONALNEGA IN GOSPODARSKEGA SODELOVANJA

REGIJ SIBIRIJA IN JV SLOVENIJA NA PODROČJU KMETIJSTVA, ŽIVILSTVA IN TURIZMA

 

Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Visoka šolo za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Zadružna zveza Slovenije, Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru in Občina Sevnica smo gostitelji politično – gospodarske in znanstveno - raziskovalne delegacije iz Rusije in mednarodnega prostora. Osrednja delegacija, ki se bo v Sloveniji nahajala med 4. in 11. novembrom 2019, prihaja iz dveh sibirskih regij: Krasnojarsk in Hakasija. Namen dogodka je intenziviranje že obstoječega medinstitucionalnega sodelovanja med izobraževalnimi in znanstvenimi institucijami, vzpostavitev aktivnega prenosa znanj in izkušenj na področju organizacije slovenskega zadružništva na območje sibirskih regij ter vzpostavitev okolja za neposredne poslovne tokove na področju blagovne izmenjave kmetijskih pridelkov ter živilskih izdelkov in turistične ponudbe.

Uradni naslov dogodka je POTENCIALI MEDINSTITUCIONALNEGA IN GOSPODARSKEGA SODELOVANJA REGIJ SIBIRIJA in JV SLOVENIJA NA PODROČJU KMETIJSTVA, ŽIVILSTVA IN TURIZMA. Organizatorji bomo delegacijo tretji dan obiska, v sredo, 6. novembra 2019, gostili na sedežu Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, in sicer smo zanje pripravili poseben panel v okviru 13. mednarodne konference Logistika v kmetijstvu 2019: Vloga in pomen človeških virov pri logistiki v kmetijstvu, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, na temo Potenciali medinstitucionalnega in gospodarskega sodelovanja regij Sibirija in JV Slovenija na področju kmetijstva, živilstva in turizma.

Za delegacijo iz Rusije in predstavnike drugih držav, ki se bodo udeležili konference,  smo organizatorji obiska pripravili vsebinsko izjemno bogat program, katerega osrednji cilj je spoznavanje gospodarskega potenciala Slovenije na področju kmetijstva, živilstva in turizma – most izobraževanja, znanosti in gospodarstva, kot nadgradnja že več let trajajočega sodelovanja izobraževalnih institucij Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma z Državno agrarno univerzo Krasnojarsk ter drugimi strokovnimi in znanstvenimi institucijami iz mednarodnega prostora.

 

Priloga:

  • Vabilo na 13. mednarodno konferenco Logistika v kmetijstvu

  • Program 13. mednarodne konference Logistika v kmetijstvu

 

 

Akademija 2019 - E-promocija kulturne dediščine v porečju Krke in Kolpe

objavljeno: 4. jul. 2019 00:22 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 4. jul. 2019 00:23 ]

Dne 22. maja 2019 je v Kulturnem centru Janeza Trdine, Novi trg 5 v Novem mestu potekal dogodek »Akademija 2019 – E-promocija kulturne dediščine v porečju Krke in Kolpe«. 

V programu sta bila dva panela namenjena predstavitvi bogate kulturne dediščine, v tretjem panelu pa so župani predstavili razvojne dosežke, gospodarstvo in usmeritve promocije kulturne dediščine za spodbudo trajnostnega razvoja turizma občine in regije. Akademija predstavlja prispevek k uresničevanju Deklaracije EU o sodelovanju pri pospeševanju digitalizacije kulturne dediščine, ki jo je 9. aprila 2019 podpisalo 24 evropskih držav, tudi Slovenija. 

Cilji Akademije so bili usmerjeni v predstavitev znane kulturne dediščine vasi in mest v porečju Krke in Kolpe ter prikaz manj znanih sestavin kulturne dediščine in predlaganje ukrepov za povečanje njihove prepoznavnosti. Prav tako v predlaganje načinov za izboljšanje promocije kulturne dediščine in sprožanje ukrepov za izkoriščanje kulturne dediščine za trajnostni razvoj turizma v porečju Krke in Kolpe.

Soorganizatorji Akademije 2019 so bili:
- Gostiteljica Mestna občina Novo mesto;
- Odbor za promocijo kulturne dediščine Novega mesta;
- Medobčinska pobuda: Čezmejno e-sodelovanje v e-regiji;
- Skupina občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Kočevje, Kostanjevica na Krki, Kostel, Krško, Mirna, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Ribnica, Šentrupert, Trebnje;
- Skupina organizacij v omrežju porečja Krke;
- Skupina organizacij v omrežju porečja Kolpe;
- Skupina organizacij v omrežju zgodovinskih vasi in mest.

Program je vodila in povezovala dekanja VŠ GRM Novo mesto doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše. 

Cilji in program posvetovanja v slovenskem in angleškem jeziku so objavljeni na spletni strani Akademije 2019, http://eregion.eu/22-5-2019-academy-2019-cultural-heritage-epromotion-krka-kolpa-river-basin/

Foto utrinki: 
 
 


Oblike bivanja, oskrbe ter vključitev v aktivnosti na podeželju za odrasle osebe z motnjo v razvoju - Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2018–2019, 18. 6. 2019

objavljeno: 20. jun. 2019 00:03 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 20. jun. 2019 00:38 ]

V torek, 18.6.2019, je na Varstveno delovnemu centru enota II Bršljin potekala predstavitev zaključka projekta Oblike bivanja, oskrbe ter vključitev v aktivnosti na podeželju za odrasle osebe z motnjo v razvoju (Javni razpis projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju - po kreativni poti do znanja 2017–2020).

Po uvodnem nagovoru direktorice VDC Novo mesto gospe Romane Trpin, dekanje doc. dr. Lee-Marije Colarič-Jakše ter strokovne sodelavke Nataše Turk iz Varstveno delovnega centra Novo mesto so projekt predstavili študenti Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, Fakultete za turizem Univerze v Mariboru in Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Študenti so predstavili povzetek teoretičnega dela, primere dobrih praks iz Slovenije in sveta, izsledke anket ter predloge vključevanja odraslih oseb z motnjo v razvoju na kmetijah. Po predstavitvi so študentje imeli pripravljen še kviz z nagradami (jogurti GRM Novo mesto - centra biotehnike in turizma).

V projektu smo preučili dotedanje stanje vključevanja oseb z motnjami v razvoju na kmetijah ter številne možnosti za nadaljnji razvoj tega projekta in vključevanje oseb na kmetije na območju Dolenjske.

Celoten potek dogodka so posneli tudi za Televizijo Vaš kanal, za katere smo na koncu povedali tudi nekaj podrobnosti o projektu. Na podlagi preučitve literature in dobrih praks doma in po svetu ter izvedene ankete med gosti smo študentje ugotovili trende in pričakovanja potencialnih pomočnikov na kmetijah na območju Dolenjske, saj jih je skoraj polovica odgovorila, da bi se preselili na kmetijo. Ob tem se je potrebno zavedati, da je Slovenija na tem področju še vedno več ali manj na začetku tako zakonodajno kot tudi stroškovno. 

Zapisal: Klemen Šimonka, študent VŠ GRM Novo mesto

Foto utrinki:
 
 
 
 
 
 

Več o projektu na tej povezavi

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

Inovativni pristopi pri razvoju turističnih proizvodov – Po kreativni poti do znanja 2017-2020, predstavitev 13. 6. 2019

objavljeno: 17. jun. 2019 05:38 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 17. jun. 2019 05:54 ]

Na Visoki šoli za upravljanje podeželja GRM Novo mesto je 13. 6. 2019 potekala predstavitev projekta Inovativni pristopi pri razvoju turističnih proizvodov, ki se izvaja v okviru javnega razpisa »Po kreativni poti do znanja 2017 – 2020«. Po uvodnem nagovoru dekanje doc. dr. Lee-Marije Colarič-Jakše, mentorja izr. prof. dr. Andreja Lisca in predstavitve Tanje Vesel iz turistično-razvojno agencije Vesela doživetja so projekt predstavili študenti Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru in Fakultete za turizem Univerze v Mariboru. Študenti so predstavili povzetek opravljenega teoretičnega dela, dobre prakse iz Slovenije in tujine, ugotovitve iz analize ankete ter predstavili inovativno idejo. Obrazložili so osnovna izhodišča ideje, kako bi potekalo izvajanje in kako bi bilo možno idejo izkoristiti za promocijo in razvoj lokalne in širše skupnosti. 

S projektom smo preučili stanje razvoja turizma v svetu, v Sloveniji in predvsem na območju Dolenjske kot mikroregije, ter obstoječih turističnih produktov. Na podlagi preučitve literature in dobrih praks doma in po svetu ter izvedene ankete med gosti smo študentje ugotovili trende in pričakovanja potencialnih gostov glede na profile posamezne persone ciljnih skupin slovenskega turizma. Ob tem se je potrebno zavedati, da prihaja generacija gostov, ki pričakujejo drugačne, inovativne, kakovostne avtentične in integralne vsebine. Tako smo dobili jasen pregled priložnosti za razvoj Dolenjske kot turistične regije in pregled priložnosti razvoja podeželja kot turističnega prostora. Še posebej je na podlagi raziskave glavni pokazatelj usmerjenosti dolenjskega turizma vodilo, da Slovenija razvija pet-zvezdična zelena in butična doživetja za zahtevne goste, ki iščejo raznolika in aktivna doživetja, notranji mir, sprostitev in osebno zadovoljstvo. Študenti smo z mentorji v končnem poročilu razdelali konkretne inovativne pristope in zelene butične turistične produkte, tudi z vključitvijo dediščine kot elementa turističnih programov na inovativen doživljajski način.

Več o projektu na tej povezavi.

Foto utrinki:
 
 
 
 
 
 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.

»Kako področje zeliščarstva vključiti v turistično ponudbo«, Odprti forum inovativnega turizma

objavljeno: 28. maj 2019 01:00 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 28. maj 2019 01:01 ]

V petek, 24. 5. 2019, se je na Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije v Žalcu odvijal zeliščni forum z naslovom »Kako področje zeliščarstva vključiti v turistično ponudbo«, ki sta ga organizirali  Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Gostujoči predavatelji so bili mag. Nataša Ferent, vodja oddelka zdravilnih in aromatičnih rastlin na IHPS, dr. Janko Rode, predavatelj in strokovnjak za zelišča ter doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.  Forum je moderirala študentka Bojane Paveo, svoje misli o zeliščarstvu v turistični ponudbi pa je predstavila tudi Martina Zupančič, direktorica Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije.

Ključni poudarki foruma so bili: načrtovanje zeliščnega vrta, ekološka pridelava zelišč, okrasna uporaba zelišč, bonton nabiranja zelišč, zgodbe zelišč: samostanska zelišča ali čarovniška zelišča, primeri zeliščnih izdelkov z zgodbo v Sloveniji, tradicija uporabe zelišč in zdravil rastlinskega izvora, ponudba zeliščnih izdelkov in storitev za turizem. Na koncu foruma so se vsi nastopajoči strinjali, da je na področju zeliščarstva še veliko možnosti, predvsem za razvoj turizma. Obiskovalci foruma so si  ob koncu ogledali na novo zasnovan zeliščni vrt inštituta, ki je ob enem tudi genska banka Slovenije.

Foto utrinki:
 
  
 
  
 

Inovativni pristopi pri načrtovanju dresurnega jahanja, Odprti forum inovativnega turizma

objavljeno: 22. maj 2019 23:07 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 23. maj 2019 00:22 ]

Dne 21. 5. 2019 smo v partnerstvu Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto in Konjeniškega društva Pesnica organizirali odprti forum na temo »Inovativni pristopi pri načrtovanju dresurnega jahanja«.  Svoje tematike so predavali dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto doc. dr. Lea – Marija Colarič Jakše, lastnik Konjeniškega društva Pesnica Jože Frajzman, inštruktorica jahanja Tamara Bračko, forum pa je strokovno moderirala študentka Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto Tamara Korez, tekmovalka v dresurnem jahanju. Foruma se je s prispevkom povezovanja vsebin na področju konjeniškega turizma in inovativnih pristopov na podeželskem prostoru udeležil tudi mag. Gregor Žmak, župan Občine Pesnica ter poudaril pomen sodelovanja izobraževalnih institucij s širšim okoljem in inovativen način študija pri povezovanju teorije s prakso, saj je bil forum nadgradnja vsebin pri predmetu Načrtovanje turistične ponudbe in lastnega prispevka študentke.  

Teme foruma so bile inovativne vsebine načrtovanja turistične ponudbe in integralnih turističnih proizvodov, predstavitev klasične dresure, ujahavanje konja, predstavitev problematike dresurnega jahanja in jahačevih dejstev v Sloveniji in Evropi, delovanje jahačeve noge, roke, teže, sedišča, križa, predstavitev pomanjkanja dobrih dresurnih trenerjev v Sloveniji in FEI kategorij, dresurnih elementov po kategorijah ter promocija kluba s pomočjo dresurnih nastopov. Forum je postregel z ugotovitvami, da imamo predavatelji in gostje podobno mnenje o stanju dresurnega jahanja oziroma jahanju na sploh. Ugotovili smo, da se je znanje večine jahačev in trenerjev zmanjšalo do te mere, da konju škodijo ali pa mu povzročajo bolečine, tako psihične kot fizične. Večina trenerjev, jahačev ter njihovih staršev stremi predvsem k doseganju dosežkov, pri tem pa pozabljajo, da se konja uči več let, prav tako mora jahač kar nekaj časa posvečati osnovam jahanja, kajti če se osnove preskočijo, je potem v višjih kategorijah vedno več težav. Obdelali smo tudi problematiko pomanjkanja dobrih dresurnih trenerjev v Sloveniji, saj skoraj nimamo dresurnega trenerja na ustreznem nivoju. Mnogi slovenski cenjeni, izučeni ter izkušeni dresurni trenerji so odšli v Italijo, Nemčijo in Avstrijo. Udeleženci foruma so se dotaknili tudi problematike v Kobilarni Lipica in ugotovili, da se je stanje v Lipici po osamosvojitvi Slovenije drastično poslabšalo, njihovo znanje ter znanje njihovih konj je zelo padlo. Lipico so zapustili mnogi priznani dresurni trenerji, zato je čutiti posledice pomanjkanja znanja. 

Oglede dresurnih nastopov bi lahko v Sloveniji ponudili tudi gostom v obliki integralnih turističnih proizvodov in doživetij, prav tako pa bi se lahko tudi sami preskusili v jahanju, kar sta po zaključku foruma na konju tudi predstavili Tamara Korez in Tamara Bračko. 

Nekaj utrinkov:
 
 
 
 

Kaj bomo jedli, kaj bomo pili, v kakšnem okolju bomo živeli in s kakšnimi vrednotami? Odgovori za jutri.

objavljeno: 15. feb. 2019 04:21 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 15. feb. 2019 04:22 ]

odgovori za jutri se ukvarjamo na Grmu Novo mesto – centru  biotehnike in turizma  v okviru procesov izobraževanja, usposabljanja, raziskovanja ter pridelave.


Z istimi vprašanji se ukvarja v okviru svojega znanstveno raziskovalnega dela tudi dr. Jens Otto Andersen iz Danske. Katere so zakonitosti, ki odločajo o kakovosti hrane? Kaj daje rastlinam in ljudem, ki se z njimi hranimo, vitalnost?  Z njegovo pomočjo in v sodelovanju z mednarodno priznanim podjetjem Pio d.o.o. iz Šentjerneja bomo začeli postavljati  primerno infrastrukturo za ocenjevanje kakovosti hrane v praksi. Dr. Jens Otto Andersen   je soustanovitelj konzorcija v katerem se povezuje z Univerzo v Kasslu (Nemčija) in Inštitutom Louis Bolk na Nizozemskem ter  mednarodnega raziskovalnega združenja »Kvaliteta hrane in zdravje«.


S svojimi sodelavci po Evropi je razvil metodo (biokristalizacija), s katero lahko ocenimo vitalnost ali življenjsko moč v hrani. Dr. Andersen razloži, da pomeni vitalnost hrane njeno sposobnost, da podpira naš organizem pri življenjskih procesih v stresnih pogojih. Realna kvaliteta hrane ni samo v kemijski sestavi posameznih sestavin, ampak je bistvenega pomena organizacija strukture teh sestavin, kar simbolično prikazujeta sliki  obraza iz njegove predstavitve na predavanjih, v sredo 13. februarja 2019, na Grmu Novo mesto.

 

Painting2

Slika 1: Posamezni deli, ki jih lahko analiziramo, statistično obdelamo…

Vir: PP predstavitev dr. Andersen


Painting

Slika 2: Celota....

Vir: PP predstavitev dr. Andersen

 

Slika 3: dr. Jens Otto Andersen

Foto: Hrovat Angelca

 

Dr. Jens in njegovi sodelavci so v svojih raziskavah ugotovili, da ima hrana večjo vitalno energijo, če je pridelana po ekoloških ali biodinamičnih metodah, čim manj predelana, filtrirana, obdelana… . Velik pomen daje  zaradi bogate genske pestrosti starim lokalnim sortam rastlin .

Svoje predavanje pa je dr. Jens zaključil z mislijo:« Kvaliteta pridelka je odvisna od kvalitete tal in humusa, ki ga vsebujejo tla.«

 

Zapisala: Hrovat Angelca, Grm Novo mesto

1-10 of 30