Dogodki‎ > ‎

Strokovni dogodki

Kaj bomo jedli, kaj bomo pili, v kakšnem okolju bomo živeli in s kakšnimi vrednotami? Odgovori za jutri.

objavljeno: 15. feb. 2019 04:21 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 15. feb. 2019 04:22 ]

odgovori za jutri se ukvarjamo na Grmu Novo mesto – centru  biotehnike in turizma  v okviru procesov izobraževanja, usposabljanja, raziskovanja ter pridelave.


Z istimi vprašanji se ukvarja v okviru svojega znanstveno raziskovalnega dela tudi dr. Jens Otto Andersen iz Danske. Katere so zakonitosti, ki odločajo o kakovosti hrane? Kaj daje rastlinam in ljudem, ki se z njimi hranimo, vitalnost?  Z njegovo pomočjo in v sodelovanju z mednarodno priznanim podjetjem Pio d.o.o. iz Šentjerneja bomo začeli postavljati  primerno infrastrukturo za ocenjevanje kakovosti hrane v praksi. Dr. Jens Otto Andersen   je soustanovitelj konzorcija v katerem se povezuje z Univerzo v Kasslu (Nemčija) in Inštitutom Louis Bolk na Nizozemskem ter  mednarodnega raziskovalnega združenja »Kvaliteta hrane in zdravje«.


S svojimi sodelavci po Evropi je razvil metodo (biokristalizacija), s katero lahko ocenimo vitalnost ali življenjsko moč v hrani. Dr. Andersen razloži, da pomeni vitalnost hrane njeno sposobnost, da podpira naš organizem pri življenjskih procesih v stresnih pogojih. Realna kvaliteta hrane ni samo v kemijski sestavi posameznih sestavin, ampak je bistvenega pomena organizacija strukture teh sestavin, kar simbolično prikazujeta sliki  obraza iz njegove predstavitve na predavanjih, v sredo 13. februarja 2019, na Grmu Novo mesto.

 

Painting2

Slika 1: Posamezni deli, ki jih lahko analiziramo, statistično obdelamo…

Vir: PP predstavitev dr. Andersen


Painting

Slika 2: Celota....

Vir: PP predstavitev dr. Andersen

 

Slika 3: dr. Jens Otto Andersen

Foto: Hrovat Angelca

 

Dr. Jens in njegovi sodelavci so v svojih raziskavah ugotovili, da ima hrana večjo vitalno energijo, če je pridelana po ekoloških ali biodinamičnih metodah, čim manj predelana, filtrirana, obdelana… . Velik pomen daje  zaradi bogate genske pestrosti starim lokalnim sortam rastlin .

Svoje predavanje pa je dr. Jens zaključil z mislijo:« Kvaliteta pridelka je odvisna od kvalitete tal in humusa, ki ga vsebujejo tla.«

 

Zapisala: Hrovat Angelca, Grm Novo mesto

Tveganje za sušo v Podonavju - Kako slediti suši z novimi pristopi

objavljeno: 23. nov. 2018 11:50 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 27. nov. 2018 05:42 ]

Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, 23. novembra - Na Visoki šoli za upravljanje podeželja GRM Novo mesto je potekala delavnica na temo »Kako slediti suši z novimi pristopi?«, ki jo je v sodelovanju z gostiteljem organizirala Agencija Republike Slovenije za okolje v okviru Interreg projekta DriDanube oziroma Tveganje za sušo v Podonavju. Udeležence sta uvodoma pozdravili doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše iz Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, ki je poudarila pomen strokovnih in znanstvenih delavnic in posvetov na temo podnebnih sprememb, saj  nakazujejo pogostejše težave z vremenskimi ekstremi tudi v prihodnosti ter doc. dr. Andreja Sušnik iz Agencije Republike Slovenije za okolje, ki spremlja, analizira in napoveduje naravne pojave in procese v okolju in vsebine uresničuje tudi v okviru nacionalnih služb za meteorologijo in hidrologijo.
 
Osrednji del delavnice je bil namenjen izobraževanju poročevalcev za sušo, ki poročajo v okviru sušnega uporabniškega servisa, saj se postopno tudi v Sloveniji oblikuje mreža poročevalcev za spremljanje razvoja suše. Ta bo uporabnikom omogočal sprotno spremljanje razvoja suše z uporabo satelitskih podatkov. Podatki poročanja o suši s terena služijo za preverjanje informacij pridobljenih s sateliti. Med udeleženci delavnice so bili že aktivni poročevalci in posamezniki, ki jih področje zanima in bi se bili pripravljeni pridružiti mreži poročevalcev.
 
Delavnica je bila priložnost za izmenjavo izkušenj in nove predloge za izboljšavo poročanja, kjer so imeli udeleženci priložnost seznaniti se tudi z drugimi agrometeorološkimi produkti Agencije Republike Slovenije za okolje, ki so namenjeni podpori kmetijske pridelave in so prosto dostopni na spletnih straneh ARSO. Posebna pozornost je bila namenjena seznanitvi udeležencev z uporabno vrednostjo »Dnevne agrometeorološke napovedi«, ki se je je pogovorno prijelo poimenovanje »traktorčki«. Znanje o uporabi napovedi in drugih agrometeoroloških produktov je izjemno pomembno v času, ko so podnebne spremembe dokazane in bodo do konca 21. stoletja drastično vplivale na kmetijstvo, če se jim ne bo prilagodilo z ustrezno tehnologijo pridelave. Zato ARSO od leta 2017 vodi mednarodni projekt DriDanube, »Tveganje za sušo v Podonavju«, ki razvija orodja za sprotno spremljanje suše, in njenih posledic.


Foto utrinki:

 
 
          
                                           

Objave v medijih: 
- Direkt s kmetije, 26. 11. 2018, https://www.facebook.com/direktskmetije/

12. mednarodna konferenca Logistika v kmetijstvu, 15. 11. 2018

objavljeno: 9. jul. 2018 07:16 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 16. nov. 2018 00:20 ]

Novo mesto, 15. 11. 2018 – Na Grmu Novo mesto - centru biotehnike in turizma je potekala 12. mednarodna konferenca Logistika v kmetijstvu, ki so jo organizirali Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru in Občina Sevnica. Osrednja tematika tradicionalne konference je bila Svetovni izzivi logistike v kmetijstvu, ki utira pot različnim pogledom logistike v povezavi s kmetijstvom. Osrednji predavatelj je predstavil aktualno tematiko z naslovom Digitalizacija v kmetijstvu: Digitalna revolucija v kmetijstvu - Industrija 4.0. Poleg te so na konferenci strokovnjaki in znanstveniki obravnavali še tematiko napredne embalaže za hrano, analizirali lokalno proizvodnjo hrane, krožno gospodarstvo in oskrbovalno verigo hrane. S strani udeležencev so bile velikega zanimanja deležne tudi tematike logistika modernih mest, predelovalna industrija, trajnostni koncept hrane, optimizacija faz pridelave in logistike vina v Sloveniji, možnost dostave lokalno pridelane hrane v lokalno okolje z električnimi in hibridnimi vozili ter kreativne rešitve v logistiki bivanja in oskrbe starejših oseb.

Uvodni govorniki konference so bili direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Tone Hrovat, prodekanja Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša, župan občine Sevnica Srečko Ocvirk ter moderator konference izr. prof. dr. Andrej Lisec.

Pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru je izšla v e-izdaji publikacija z naslovom XII. International Conference on Logistics in Agriculture 2018: Conference Proceedings, kjer so predstavljeni prispevki iz konference, gradivo je dostopno na povezavi: http://press.um.si in http://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/370.

Utrinki s konference:
 
 
   

3. Odprti forum inovativnega turizma: Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021

objavljeno: 9. jul. 2018 07:14 avtor: Meta Vidiček

Fakulteta za organizacijske študije v Novem mestu in

Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma

vljudno vabita na

 

 

3. Odprti forum inovativnega turizma,

 

 

ki bo 11. 1. 2018, od 12.00 do 14.00, v banketni dvorani Gostišča na Trgu,

Hiši kulinarike in turizma,

Glavni trg 30, 8000 Novo mesto (vhod iz tržnice).

 

Gostja foruma bo

gospa Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

                                           

 

Forum bo moderirala doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše.

 

Namen 3. Odprtega foruma inovativnega turizma je predstaviti vsebino z naslovom

 

Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017-2021

 

Ključni poudarki foruma bodo:

 

  • Pomen turizma v Sloveniji.

  • Cilji in vizija slovenskega turizma v novem strateškem obdobju.

  • Strateški ukrepi za odklenitev potenciala slovenskega turizma.

  • Aktivnosti Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v letu 2018.

 

Vljudno vabljeni!

Konferenca: Logistika v kmetijstvu - 9. november 2017

objavljeno: 20. okt. 2017 00:58 avtor: Simon Janša   [ posodobljeno 13. nov. 2017 03:42 ]

11. mednarodna konferenca Logistika v kmetijstvu

Novo mesto, 9. novembra 2017 – Na Grmu Novo mesto - centru biotehnike in turizma, je potekala že 11. mednarodna konferenca Logistika v kmetijstvu, ki so jo organizirali Občina Sevnica, Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru, Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma ter Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto. Prisotne so na konferenci, ki jo je vodil izr. prof. dr. Andrej Lisec s Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, pozdravili župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije in predsednik odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tomaž Lisec, direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Tone Hrovat in doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše z Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.

Osrednja tema letošnje konference, ki so se je udeležili predavatelji in udeleženci iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Madžarske in Indije, je bila Kratke oskrbovalne verige v kmetijstvu. Profesor iz Indije je poudaril pomen Indije v tržnem deležu svetovne pridelave in predelave hrane ter izpostavil kot slabost tehnološko nerazvitost in neenakomerno porazdelitev od presežkov prodaje v Indiji. Zanimiva je bila okrogla miza na temo problematike odpadne plastične folije v kmetijstvu, kjer so svoja mnenja izrazili Peter Molan iz Predikata, Aleš Avšič iz Zelenega hita, Janez Rekar iz Plastike Mesojedec in Tone Hrovat iz Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma. Dotaknili so se težav pri odpadni plastiki v kmetijstvu, količinah plastike, ki je dana na trg, materialov, spregovorili so o možnih rešitvah predelave ali obdelave  in strategijah v prihodnosti, o možnostih uporabe bioplastike, predstavili primer Švedske in sežigalnice na Dunaju, spraševali pa so se tudi ali je možno z odpadki obogateti.

Poudarek Konference je bil na kratkih prehranskih verigah, predvsem kot izziv logistike, kako lokalno pridelano hrano približati ljudem »od vrat do vrat«. Predstavljene so bile možnosti uporabe električnih dostavnih vozil za dostavo hrane na lokalnem območju, kar je tudi strategija razvoja Evropske unije in s tem tudi Slovenije. Enako velja za pakiranje izdelkov, saj bo v prihodnosti uporaba bioplastike v veliko večji meri, kot je sedaj. Uporaba bioplastike v kmetijstvu, zlasti za shranjevanje živinske krme in za potrebe zelenjadarstva, je zaenkrat še predraga, ima pa tudi prekratko življenjsko dobo. Poudarjeno je bilo, da se biorazgradljive snovi razgradijo le pod določenimi pogoji in ne v naravi, s čimer veliko ljudi ni seznanjenih. Na konferenci so spregovorili tudi o problemu poplav s poudarkom na porečju reke Krke, in sicer, kako odvečno vodo, namesto da povzroči veliko škodo in odteče naprej, ohraniti tam, kjer nastaja in jo koristno uporabiti. Rešitev bi bila v zadrževanju vode s pomočjo izgradnje večjih in manjših akumulacij (jezer).

Doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše

Začuti lokalno-zaživi z navdihom - mednarodna strokovna konferenca

objavljeno: 21. sep. 2017 04:10 avtor: Simon Janša

Turizem je hitro rastoča gospodarska panoga 21. stoletja. V prihodnosti mu napovedujejo še pomembnejšo vlogo v svetovnem gospodarstvu. Zavedajoč se razvojnega potenciala turizma in potrebe po umeščanju v lokalno okolje

 

 Višja strokovna šola, Razvojno raziskovalni inštitut Grma Novo mesto ter Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto vabijo na

 

MEDNARODNO STROKOVNO KONFERENCO

POVEZANOST PODEŽELJA IN GOSTINSKO-TURISTIČNE PONUDBE

ZAČUTI LOKALNO – ZAŽIVI Z NAVDIHOM

 

 

Konferenca bo potekala v četrtek, 26. oktobra 2017, v prostorih Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, Sevno 13, Novo mesto, s pričetkom ob 9.30 uri.

 

Tematski sklopi:


Gostinsko-turistična ponudba
Kulturna in naravna dediščina
Lokalna ponudba hrane in pijače
Sodobni podjetniški pristopi v lokalni turistični ponudbi

 

Datumi prijav in oddaje prispevkov:

 

      1.  Prijava udeležbe s prispevkom

  1. 10. 2017

      2.  Prijava udeležbe brez prispevka

  1. 10. 2017

      3.  Oddaja prispevka

  9. 10. 2017

 

Prijave in prispevke sprejemamo na  elektronskem naslovu barbara.turk@guest.arnes.si. Pravočasno oddani prispevki bodo objavljeni v e-publikaciji.

 

Kotizacije za udeležbo na strokovni konferenci NI!

 

VLJUDNO VABLJENI!

Mednarodna znanstvena konferenca (Slovenija) 30.8.2017

objavljeno: 31. jul. 2017 03:02 avtor: Simon Janša   [ posodobil 29. avg. 2018 03:17 Meta Vidiček ]

                                                   

Mednarodna znanstvena konferenca (Slovenija):

Trajnostna pridelava hrane in njena logistika

 

30. avgust 2017

Lokacija: Gornja Radgona, Slovenija

 

 

Spoštovane kolegice in kolegi.

 

Želeli bi vas povabiti k udeležbi z vašim prispevkom (znanstvenim člankom) na mednarodno znanstveno konferenco »Trajnostna pridelava hrane in njena logistika«, ki bo potekala 30. avgusta 2017 v Gornji Radgoni v Sloveniji v organizaciji Izobraževalne ustanove GRM Novo mesto (Center biotehnike in turizma), Razvojno-raziskovalnega inštituta GRM in Visoke šole za upravljanje podeželja. Po Gornji Radgoni se bomo preselili v Novo mesto, kamor ste tudi vabljeni.

 

Poleg mednarodnega znanstvenega dela konference je ta konferenca odlična priložnost za obisk 55. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA (http://www.pomurski-sejem.si/index.php/sl/agra/o-sejmu ), ki poteka v času konference v Gornji Radgoni; na tej lokaciji bo potekala tudi konferenca. Vsi udeleženci konference bodo imeli tudi brezplačen vstop na sejem, saj bo konferenca potekala v prostorih sejma.

 

Trajnostna preskrba s hrano in njena logistika vključuje okoljske, socialne in ekonomske vidike trajnostnega razvoja, ki so še zdaj in v bližnji prihodnosti ključnega pomena. To so osrednje teme mednarodne znanstvene konference.

 

Vašo udeležbo na konferenco prosimo osebno prijavite na e-naslov: grm.institut@gmail.com, kamor pošljite svoje ime in priimek ter naziv inštitucije/podjetja, od koder prihajate.

 

Ob konferenci bo izšel tudi Zbornik mednarodne znanstvene konference z ISBN in UDK številko. Jezik konference je slovenski, angleški in ruski. Zato vas vabimo, da pripravite in pošljete tudi prispevek, ki naj bo izvirno znanstvene narave, naj naj ima najmanj 2.500 in ne več kot 5.000 besed vključno z povzetkom, 5 ključnimi besedami in tekstom. Za pisavo uporabite Times New Roman 11 in Harvardski način citiranja in navajanja virov. Prispevek pošljite na e-pošto: grm.institut@gmail.com do 20. avgusta 2017. Prispevki bodo recenzirani s strani mednarodnega recenzijskega odbora.

 

Kotizacija za 1 prispevek enega udeleženca za plačilo do 20.8.2017 znaša 70 EUR, za plačilo do 30.8.2017 pa 90 EUR (IBAN SI56 0110 0603 0703 530 (Banka Slovenije Ljubljana).

 

Možnosti objave vašega prispevka v zborniku, ki bo izšel po konferenci, so velike, zato vas srčno vabimo k udeležbi na konferenci. Ob dobri organizaciji in mednarodni znanstveni ter poslovni udeležbi, ki jo garantiramo, je lokacija Gornja Radgona za Vas lahko odlična priložnost za spoznavanje lepot in gostoljubja Severovzhodnega dela Slovenije, ki se nahaja med blizu meja Avstrije, Madžarske in Italije, saj se tu redko organizirajo mednarodne znanstvene konference.

 

Več informaciji preko E pošte: grm.institut@gmail.com

 

 

GRM NOVO MESTO - center biotehnike in turizma

Tone Hrovat, Direktor

 

Državna agrarna univerza Krasnoyarsk

Predsednik Sibirskega logističnega združenja (Siberian Logistics association - Vicepresident)

Prof. dr. Valery Lukinykh

Logistika v verigi hrane in okolja 2016 (zbornik)
               

         International Scientific Conference (in Slovenia):

Sustainable food production and its logistics

 

30th, 31th of August and 1st of September 2017

Location: Gornja Radgona, Novo mesto, Slovenia

 

 

Dear colleagues.

 

We would like to invite You to participate with your contributions (scientific Paper) on international scientific conference »Sustainable Food Production and its Logistics«.

 

The entire international event will be held from 30th of August to 1st of September 2017 in Gornja Radgona and Novo mesto (Slovenia) in the organization of educational institution GRM Novo mesto (Center of biotechnology and tourism), Research-Development Institute GRM and Landscape Governance College GRM. On 30th of August the conference will be in Gornja Radgona, then in Novo mesto.

 

Besides international scientific part of the Conference, this conference presents an excellent opportunity to meet the biggest 55th AGRA Agricultural Food International Fair (http://www.pomurski-sejem.si/index.php/en/agra/about-agra-fair ), which will be held at the same dates in Gornja Radgona, because the conference will be at the same location as the fair. All the participants of the conference will have free entrance to the fair.

 

Sustainable food supply and its logistics include environmental, social and economic aspects of sustainable development, which are still crucial for the foreseeable future. These are the central themes of the international scientific conference.

 

Please send your participation in the conference personally to the email: grm.institut@gmail.com, where to send your name and surname and the name of the institution/company from where you are coming from.

 

Details about Paper Submission: The paper must be written in Slovenian, English or Russian. The Scientific Paper or Professional Paper should be at least 2,500 words and not exceed more than 5,000 words, including summary, 5 keywords and text. Please, use font Times New Roman 11 and Harvard method of citation. Send to an e-mail: grm.institut@gmail.com until 20th of August 2017.. The paper should be original scientific contribution and should correspond to the principle of scientific apparatus. Original scientific papers will be reviewed by a international peer review committee. After the conference Conference proceedings will be published.

 

The possibility of publishing your Paper in Conference Proceeding with ISBN and UDK numbers, which will be released after the conference, are large, so You are invited to attend the conference by heart. With a good organization and international scientific and business participation, that are guaranteed, location of the Gornja Radgona and Novo mesto for You can be an excellent opportunity to learn about the beauty and hospitality of north-eastern part of Slovenia, which is close to the Austrian, Hungarian and Croatian border. With the conference You will be invited to the trips to Novo mesto and other interesting locations in in neighboring countries.

 

More information via E-mail: grm.institut@gmail.com

 

GRM NOVO MESTO - Center of biotechnology and tourism

Tone Hrovat, Director

Krasnoyarsk State Agrarian University

Siberian Branch of International Logistics Center, Siberian Logistics Association – President

Prof. dr. Valery Lukinykh

Mednarodna konferenca: Začuti lokalno - zaživi z navdihom 2016

objavljeno: 13. apr. 2016 23:28 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 21. jun. 2016 01:38 ]

Višja strokovna šola in Razvojno raziskovalni inštitut Grm Novo mesto ter Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto so tudi letos organizirali tradicionalno pomladno mednarodno strokovno konferenco na temo povezanosti podeželja in gostinsko turistične ponudbe. 

Letošnja mednarodna strokovna konferenca z naslovom »ZAČUTI LOKALNO – ZAŽIVI Z NAVDIHOM« je potekala v četrtek, 16. junija 2016, v prostorih Grma Novo mesto, Sevno 13, Novo mesto.

Na konferenci so se predstavili številni raziskovalci in strokovnjaki, ki prihajajo iz različnih držav in so prav tako kot naši sodelavci in študenti zainteresirani za izmenjavo rezultatov svojih raziskav ter za ustvarjanje novega vrhunskega znanja s področij gostinsko-turistične ponudbe, kulturne in naravne dediščine, lokalne ponudbe hrane in pijače ter sodobnih podjetniških pristopov v lokalni turistični ponudbi. 

V skladu s splošno naravnanostjo organizatorjev konference, to je način dela (learning by doing), so bili poleg razvijalcev teoretičnih pristopov vljudno vabljeni vsi, ki željene prakse dejansko izvajajo v lokalnem, nacionalnem in mednarodnem okolju.

Vsi prispevki so objavljeni v e-publikaciji.

Vabilo s programom v priponki.


Foto utrinki:

 

Posvet: Energetika kot razvojna priložnost slovenskega podeželja

objavljeno: 13. apr. 2016 23:27 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 12. jul. 2016 00:48 ]

Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto je skupaj s Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (okrogla miza) in z Elektro Ljubljana OVE d.o.o. (drugi del posveta) organizirala posvet ENERGETIKA KOT RAZVOJNA PRILOŽNOST SLOVENSKEGA PODEŽELJA, ki se je odvijal dne 8. julija 2016 na zavodu Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Sevno 13, 8000 Novo mesto.

Posvet je bil organiziran v sklopu obeležja 130 letnice zavoda Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma.

Razpršena energetska infrastruktura je lahko ena od razvojnih priložnosti slovenskega podeželja. Recimo, da si želimo po poti sosednje Avstrije, kjer je ta dejavnost ena od stabilizatorjev posameznih delovnih mest na podeželju.
 
Ker želimo poiskati priložnosti tudi za slovenska kmetijska gospodarstva, smo pripravili posvet, na katerem smo želili odgovoriti na razvojna vprašanja, izzive in priložnosti, ki jih prinaša razpršena energetska infrastruktura v naslednjih letih. Skupaj z Ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejanom Židanom, Ministrom za kmetijstvo in okolje dežele Saške (Nemčija), Ministrstvom za infrastrukturo in Gozdarskim inštitutom Slovenije smo na vodeni razpravi na okrogli mizi poskusili poiskati optimalne možnosti, ki jih ponujajo okolje in podpirajo oblikovalci politike. Prav tako smo na posvetu pogledali nekatere primere dobrih praks izkoriščenja energetskih priložnosti na podeželju.
 
Predstavitve predavateljev in vabilo je v priponki na dnu spletne strani. 

Medijski odziv:
- Televizija Vaš Kanal: Energetika priložnost za podeželje, 8. 7. 2016.
- Dolenjski list: Saški kmetijski minister na obisku v Sloveniji, 8. 7. 2016.

Foto utrinki (Arhiv VŠ Grm Novo mesto):
 
 
   
 
 
 
 

Posvet: Ekološko kmetijstvo - slovenski trg pričakuje več

objavljeno: 13. apr. 2016 23:26 avtor: Meta Vidiček   [ posodobljeno 16. jun. 2016 04:52 ]

Visoka šola za upravljanje podeželja Grm Novo mesto in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije sta v sklopu obeležja 130 letnice zavoda Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma organizirali posvet EKOLOŠKO KMETIJSTVO – slovenski trg pričakuje več, ki se je odvijal v torek, 31. 5. 2016, na zavodu Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, Sevno 13, 8000 Novo mesto.

Uradni podatki o rasti števila ekoloških kmetij po letu 2011 so spodbudni. Ali se to izraža tudi v ponudbi ekoloških živil v lokalnih preskrbnih verigah? Kje so priložnosti za ekološke kmete, kako naj se organizirajo in povežejo z večjimi odjemalci v trgovini in v javnem sektorju? Kako zagotoviti trajnostno, uspešno in pravično partnerstvo? Odgovore smo iskali na posvetu. 

Predstavitve predavateljev so v priponki.
Zaradi velikosti datotek so naslednje predstavitve na teh povezavah:

Zvočni posnetek celotnega posveta vam je na voljo na tej povezavi

Nekaj foto utrinkov (Arhiv VŠ GRM):
 
 
 
 
 
 
 
   
    
 
 
 


Sponzorja dogodka:

 


1-10 of 21