Novice

PROIZVODNJA RASTLINSKEGA OLJA V MIKRO OLJARNAH

objavljeno: 3. dec. 2019 11:21 avtor: Simon Janša

Seminar bo potekal, 

v četrtek 12. decembra 2019 z začetkom ob 930. uri,

 

na KMETIJSKEM INŠTITUTU SLOVENIJE –

ODDELKU ZA KMETIJSKO TEHNIKO IN ENERGETIKO

 

v Laboratoriju za kmetijsko strojništvo, Grajska 1, Jable,

Loka pri Mengšu, 1234 Mengeš


Več podrobnosti v prilogi.

Predaja potomke najstarejše žlahtne vinske trte na svetu

objavljeno: 26. nov. 2019 10:03 avtor: Simon Janša

Spoštovani,

 

v priponki je vabilo župana Mestne občine Novo mesto mag. Gregorja Macedonija, ki vas vljudno vabi na slavnostno predajo potomke najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, več kot 400-letne žametne črnine, ki raste v starem mestnem jedru Maribora.

 

Potomko stare trte bo župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič Mestni občini Novo mesto predal v petek, 29. 11. 2019, ob 11.30 pred rotovžem.

 

Veseli bomo, če nas boste počastili s svojo prisotnostjo.

Zaključni seminar: TEHNOLOŠKE REŠITVE ZA PRIDELAVO KAKOVOSTNEGA SENA

objavljeno: 20. nov. 2019 09:48 avtor: Simon Janša

Spoštovani!

 

V prilogi prilagamo vabilo za brezplačni zaključni seminar

»TEHNOLOŠKE REŠITVE ZA PRIDELAVO KAKOVOSTNEGA SENA«

 

ki bo v petek, 29. novembra  z začetkom ob 10. uri

na Kmetijskem inštitutu Slovenije (Paviljon 2000), Hacquetova ulica 17, Ljubljana!

 

Tourism in function of development of the Republic of Serbia – Tourism and Rural Development

objavljeno: 18. nov. 2019 23:53 avtor: Simon Janša   [ posodobljeno 19. nov. 2019 00:24 ]

Podrobnosti v prilogah.


Svečana podelitev Nahtigalovh priznanj

objavljeno: 11. nov. 2019 12:49 avtor: Simon Janša   [ posodobljeno 12. nov. 2019 13:25 ]

Foto: Marko Klinc

Prejemniki Nahtigalovih priznanj, med njimi tudi doc. dr. Julij Nemanič, predavatelj na VŠ GRM (prvi z leve) in doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, dekanja VŠ GRM  (druga z leve)
 

Doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, je 28. 10. 2019 prejela Nahtigalovo priznanje za doktorsko disertacijo v kategoriji Raziskovalno delo mladih, z naslovom »Vpliv dejavnikov socialnega kapitala na inovacije v turistični dejavnosti«, saj je njena disertacija prva raziskava v Sloveniji, ki je razvila zahteven model, ki razkriva pomen sodelovalnega mreženja na lokalni, regionalni in nacionalni ravni. Odpira nov pogled na inoviranje na področju turizma ter vpeljuje nov, ontološki pristop k raziskovanju turističnega prostora, ki ustvarja pogoje za razvoj bolj korenitega turizma. Model nakazuje možnosti za vključevanje socialnih akterjev in predstavlja strateško podporo pri izrabi inovacijskih potencialov na področju turizma.

V kategoriji Priznanj za življenjsko delo so podelili priznanje našemu predavatelju doc. dr. Juliju Nemaniču za dosežke na področju vinarstva ter njegove vloge v razvoju visokošolskega prostora v regiji. Nemaničeva bibliografija zajema preko 700 enot. Poleg znanstvenega dela je aktiven tudi na strokovnem področju, kot avtor knjig o senzorični analizi, slovenskih vinih in gastronomiji ter časopisnih kolumn s področja vinarstva, s čimer dviguje vinsko kulturo in popularizira vinarsko dejavnost. Vodil je študije za zaščito posameznih vrst vin v vinorodni deželi Posavje. Kot enolog je razvil prvo rosé vino in prvo ledeno vino v Jugoslaviji.  Več let je bil slovenski delegat pri Mednarodni organizaciji za trto in vino The International Organisation of Vine and Wine Pariz.

V kategoriji Mentorsko delo z mladimi so podelili priznanje mag. Branki Klemenčič za dolgoletno mentoriranje mladih na področju farmacije, medicine in kemije, ki več let vodi obšolsko dejavnost »Razmišljam, iščem, (se) razvijam«, pri čemer sodeluje z Inštitutom Jožef Stefan. Pod njenim mentorstvom so od leta 2014 njeni dijaki prejeli 7 priznanj na tekmovanjih Zveze za tehnično kulturo Slovenije in 7 Krkinih nagrad, posebno nagrado laboratorijev Joint Research Centre EUCYS 2017, bronasto medaljo EUCYS 2019, štiri medalje na Evropski naravoslovni olimpijadi, 15 srebrnih ali zlatih priznanj na državnem tekmovanju iz naravoslovja, 21 zlatih in 21 srebrnih Preglovih plaket za znanje kemije.

V kategoriji Priznanje za raziskovalne dosežke in inovacijsko delo so podelili Nahtigalovo priznanje prof. dr. Risteju Škrekovskemu  za njegovo delo na področju matematike, natančneje teorije grafov, pri čemer njegove objave segajo tudi na področje teoretičnega računalništva in kemije. Dr. Škrekovski se že več kot desetletje uvršča med najuspešnejše slovenske matematike, saj je objavil preko 170 znanstvenih člankov, ki so bili skupno citirani več kot 1500 krat. Samo v letu 2018 je v avtorstvu ali soavtorstvu objavil 16 del in prejel 230 citatov.

Društvo Dolenjska akademska pobuda, ki ga vodi prof. ddr. Janez Usenik je ponovno oživelo podelitev Nahtigalovih priznanj za časovno obdobje od leta 2014 do 2018. Nahtigalova priznanja s o podelili v okviru Akademskega večera, ki je potekal v Kulturnem centru Janeza Trdine, na katerem je sodelovala evropska komisarka za področje prometa in logistike mag. Violeta Bulc na tematiko »Slovenija, logistična platforma za srednjo in jugovzhodno Evropo, pogovor z njo je vodil doc. dr. Sašo Murtič.

Nahtigalova priznanja so podelili vidnejšim prebivalcem Dolenjske, Posavja in Bele krajine za njihove doprinose k znanosti. Z njimi želita društvo Dolenjska akademska pobuda in Mestna občina Novo mesto spodbujati mlade k raziskovalnemu delu in dvigovati raziskovalno kulturo. Priznanja se imenujejo po Novomeščanu Rajku Nahtigalu, ki je bil doktor slavistike in predavatelj na Dunaju ter v Gradcu v prvih letih 20. st. Sodeloval je pri ustanovitvi Univerze v Ljubljani in bil eden prvih dveh profesorjev slavistike njene filozofske fakultete. V študijskem letu 1919-1920 je prejel naziv prvega dekana. Od 7. 10. 1938 je bil redni član Akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani, od njenega prvega zasedanja do razrešitve 27. 6. 1942, v času italijanske okupacije, jo je tudi vodil.


Nahtigalova priznanja je v imenu Sveta Nahtigalovih priznanj nagrajencem podelil predsednik izr. prof. dr. Blaž Rodič. Člani društva Dolenjska akademska pobuda, ki so organizirali Akademski večer pod moderatorstvom gimnazijke Ajde-Lee Jakše in kulturnim programom Tereze Zupet, učenka 7. razreda violine, pod mentorstvom Petre Božič ter klavirske spremljave korepetitorke Eve Zec, prof., prinašajo nova akademska spoznanja v prostor, ki ima častitljivo intelektualno, kulturno, znanstveno, raziskovalno in ustvarjalno tradicijo.Drugi projektni sestanek in prvo usposabljanje projekta YEAH

objavljeno: 31. okt. 2019 08:53 avtor: Simon Janša

Med 21. in 25. oktobrom 2019 je potekal drugi mednarodni projektni sestanek in prvo usposabljanje v sklopu projekta Mladi podjetniki v akvaponiki. Tematika usposabljanja je bila podjetništvo v kmetijstvu, udeležilo pa se ga je pet mladih iz Grčije, šest iz Turčije in pet iz Slovenije. Prve dva dni usposabljanja so se seznanili s tematiko akvaponike, tretji dan je sledila strokovna ekskurzija v Koper, nato pa so četrti dan sami izdelovali svoj poslovni načrt. Izdelovali so ga v skupinah po trije udeleženci iz različnih držav. Nastalo je pet poslovnih idej, v katere so se udeleženci poglobili in jih med seboj prediskutirali. Zadnji dan so poslovne ideje predstavili ostalim skupinam. Pri vsaki predstavitvi se je razvila odlična debata, kjer so si pomagali in s podvprašanji še pripomogli k izboljšanju poslovne ideje.

 

Na projektnem sestanku pa smo se partnerji projekta odločili o vsebini knjige, ki bo nastala kot eden izmed intelektulanih rezultatov projekta. V knjigi, ki bo na voljo v elektronski obliki, bo predstavljeno podjetništvo na področju kmetijstva, osnove akvaponike in tehnični napotki kako lahko bralci sami izdelajo svoj akvaponski sistem.

 

Naslednji projektni sestanek, kjer se bomo dogovorili o digitalni bazi medicinskih rastlin in izdelali načrt akvaponskega sistema, bo v mestu Van v Turčiji med 23. in 27. marcem 2020.

Vabilo na 5. mednarodno konferenco "Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu, turizmu, izobraževanju in usposabljanju"

objavljeno: 22. okt. 2019 03:54 avtor: Irena Hrovat 

Spoštovani,

na Biotehniškem izobraževalnem centru (BIC) Ljubljana organiziramo pomemben strokovni dogodek, in sicer 5. mednarodno strokovno konferenco Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu, turizmu, izobraževanju in usposabljanju, ki bo potekala 23. in 24. oktobra 2019.
 

 

PRIJAVNI OBRAZEC

 

Udeležba na konferenci je brezplačna, a je prijava obvezna. Prijave zbiramo do 22. 10. 2019 oz. do zapolnitve mest. Dodatne informacije lahko prejmete tudi preko e-naslova: konferenca@bic-lj.si ali telefona: 01 28 07 603. Prijavo oddate preko prijavnega obrazca.

 

V okviru dogodka se bo zvrstilo:

 • plenarna predavanja o pomembnosti stiliranja hrane, o zgodbi Ginbrin-a ter o RIJK izobraževanju,
 • preko 150 predstavitev strokovnih referatov v sekcijah Gostinstvo in turizem, Izobraževanje in usposabljanje ter Živilstvo in prehrana,
 • okrogla miza z vrhunskimi strokovnjaki s področja gastronomije (Igor Jagodic, Mojmir Marko Šiftar, Mira Šemić, Gregor Repovž (SLO), Tomislav Kožić (HR)
 • aktivnosti v okviru mednarodnega projekta »Uživam tradicijo« (Interreg V-A Slovenija – Hrvaška) in nacionalnega projekta »Slovenija – evropska gastronomska regija 2021«
 • praktične delavnice o kulinarični dediščini s poudarkom na predstavitvah le-te na sodoben način …

 

5. mednarodna strokovna konferenca
Trendi in izzivi v živilstvu, prehrani, gostinstvu, turizmu, izobraževanju in usposabljanju

 23. in 24. oktober 2019

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana,
Ižanska cesta 10, Ljubljana

 

PREVERITE PROGRAM

 

 

 

 

Več informacij: www.bickonferenca.si

 

Projekt poteka v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška
2014 – 2020 in je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Skupna finančna vsota projekta je 1.593.700,00 €

 

The project is implemented within the framework of the Cooperation Programme Interreg V-A Slovenia – Croatia 2014 - 2020 and is co-funded by the European Regional Development Fund. The total value of the Project is 1.593.700,00 €. 

Facebook

Website

 

Akademski večer, Društva Dolenjska akademska pobuda

objavljeno: 19. okt. 2019 00:45 avtor: Simon Janša   [ posodobljeno 20. okt. 2019 10:55 ]Akademski večer – vabilo


 

 Društvo Dolenjska akademska pobuda Novo mesto skupaj z Mestno občino Novo mesto vabi na  akademski večer, ki bo v  ponedeljek, 28. 10. 2019, ob 17.00, v  prostorih Kulturnega centra Janeza Trdine, Novi trg 5, Novo mesto. Akademski večer bo predvidoma končan ob 19.00.Program akademskega večera:


 1. del: Podelitev Nahtigalovih priznanj za leto 2019.

   

  Nahtigalova priznanja so bila vrsto let tradicionalna prireditev podeljevanja priznanj za odmevno raziskovalno delo mladih in manj mladih s področja Dolenjske in Bele krajine. Žal je bila zaradi nerazumnih političnih spopadov ta tradicija leta 2013 prekinjena. Društvo Dolenjska akademska pobuda je skupaj z Mestno občino Novo mesto podeljevanje Nahtigalovih priznanj v letu 2019 ponovno oživilo.

   

 2. del: Pogovor z evropsko komisarko mag. Violeto Bulc.

   

  Evropska komisarka mag. Violeta Bulc, ki v svojem mandatu pokriva področje prometa in logistike, bo predstavila bogate izkušnje in vedenja v pogovoru na tematiko »Slovenija, logistična platforma za srednjo in jugovzhodno Evropo".

  Pogovor bo povezoval dr. Sašo Murtič, član DAP.

   

            V zadnjem delu bo sledilo prijetno druženje ob penini, s katero bomo           nazdravili prejemnikom Nahtigalovih priznanj.

   

           

  Vabljeni.

   

   

  Za DAP:

  Prof. ddr. Janez Usenik, predsednik

   

   

  Novo mesto, oktober 2019
USPOSABLJANJE V SKLOPU PROJEKTA YOUNG ENTREPRENEURS IN AQUAPONICS

objavljeno: 19. okt. 2019 00:41 avtor: Simon Janša

Podjetništvo je potrebno začeti razvijati že zelo zgodaj pri otrocih. V današnjem času je pomembno, da se mladi naučijo osnov podjetništva in gospodarjenja z denarjem. Posebna priložnost je na področju akvaponike - samozadostnem sistemu gojenja zelenjave s pomočjo rib, pri katerem pridelamo zelenjavo in ribe za prehrano. Časi, ko smo po zaključenem izobraževanju dobili službo in stanovanje, ni več. Zavedajoč se tega,

 

 Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto vabi na

 

USPOSABLJANJE V SKLOPU PROJEKTA

 

YOUNG ENTREPRENEURS IN AQUAPONICS,

 

 

ki bo potekalo med 21. in 25. oktobrom 2019 ,

v prostorih Gostišča na trgu, Glavni trg 30, 8000 Novo mesto.

 

Predviden program usposabljanja:

 

Datum

Ura

Vsebina

21. 10.

10:00 – 12:45

Vsebine o podjetništvu

21. 10.

15:00 – 17:00

Osnove akvaponike in značilnosti akvaponskega sistema

22. 10.

10:00 – 12:45

Akvaponika kot poslovna ideja in podjetniška priložnost

22. 10.

15:00 – 17:00

Kako pripraviti dober poslovni načrt

23. 10.

Od 8:00 dalje

Strokovna ekskurzija

24.10.

10:00 – 10:45

Refleksija o strokovni ekskurziji

24. 10.

11:00 – 12:45

Izdelava poslovnega načrta I. del

24. 10.

15:00 – 17:00

Izdelava poslovnega načrta II. del

25. 10.

10:00 – 12:45

Predstavitev poslovnih načrtov udeležencev usposabljanja

 

V kolikor Vas udeležba na seminarju zanima, lahko dobite več informacij na elektronskem naslovu:
barbara.turk@grm-nm.si ali na telefonski številki (051) 638 – 184 do 1. 10. 2019.

 

Usposabljanje bo potekalo v angleškem jeziku,

vsak udeleženec bo dobil potrdilo o udeležbi. Usposabljanje je brezplačno.

 

 

VLJUDNO VABLJENI!

 

Vodja projekta:

Barbara Turk

 

Dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto:

doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše

KOMPETENCE za ZELENO PRIHODNOST, 15. 10. 2019

objavljeno: 8. okt. 2019 05:37 avtor: Irena Hrovat

VsE sodelujočE ŠTUDENTE in druge vključene (mentorje, koordinatorje, strokovno osebje)  v projektih Po kreativni poti do znanja (PKP) in Študentski inovativni projekti za družbeno korist (ŠIPK) ter

vsE tiste, ki VAS zanimajo trajnostne, okoljske tematike, konkretne vsebine projektov, njihovi rezultati in doprinos družbi ter kompetence, znanja, izkušnje, ki so jih študenti pri sodelovanju na projektih pridobili,

in nenazadnje kakšne priložnosti se jim, tudi zaradi sodelovanja na PKP in ŠIPK projektih, ob vstopu na trg dela ponujajo,

VABIMO, da se nam pridružite na dogodku


"KOMPETENCE za ZELENO PRIHODNOST".

Dogodek bo potekal v torek, 15. oktobra 2019,

v prostorih Izuma v Mariboru.


Program dogodka:

9.00 – 10.00

Registracija in jutranja kava

10.00 – 12.00

1. del

Nagovor predstavnikov gostiteljev:

-    Irena Kuntarič Hribar, direktorica Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije

-    dr. Jernej Pikalo, minister Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (tbc)

mag. Ladeja Godina Košir – Predavanje z interaktivno delavnico »Krožno gospodarstvo kot poligon priložnosti«

Mag. Ladeja Godina Košir je strokovnjakinja s številnimi domačimi in mednarodnimi praksami s področja krožnega gospodarstva

Primeri dobrih praks projektov PKP, ŠIPK (1.del)

12.00 – 13.00

Odmor in kosilo

13.00 – 14.30

2. del

Predstavitev rezultatov programov PKP, ŠIPK

Primeri dobrih praks projektov PKP, ŠIPK (2.del)

Zaključne misli

            *Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa

      Dogodek bo povezoval Aleš Novak, stand up komik nove generacije.

Ker je OKOLJE pomembna tema, ki odpira številne priložnosti in možnosti, boste v njih ali morda tekom predavanja mag. Ladeje Godina Košir, strokovnjakinje s številnimi domačimi in mednarodnimi praksami s področja krožnega gospodarstvaposlanstvo za svojo prihodnost prav TU našli tudi VI.

 

Zagotovljen bo brezplačen prevoz iz Ljubljane, Kopra in Novega mesta.

 

Prijave na dogodek TUKAJ. Pohitite, ne bo vam žal!

 

Za dodatne informacije smo dosegljivi preko e-pošte: pkp@sklad-kadri.si ali telefonske številke: 01 434 15 74.

 

Ekipa PKP in ŠIPK

 

Dogodek sofinancirata MIZŠ in EU iz ESS.

1-10 of 266